У Грузії спіймали турка, якого підозрювали у вбивстві пілота РФ у Сирії

Вівторок, 3 липня 2018, 12:57

У Грузії затримали турецького громадянина Серкана Куртулуша, підозрюваного у справі про вбивство російського пілота Олега Пєшкова в Сирії в 2015 році.

Про це пише Hurriyet.

Куртулуша, який перебував у розшуку по лінії Інтерполу, заарештували за звинуваченням у створенні злочинної організації, нападі, підпалі і шантажі.

За словами головного прокурора Ізміра, Серкан Куртулуш грав ключову роль у мафії, яка базувалася в західній турецькій провінції Ізмір і діяла також у інших регіонах.

Поліція затримала 49 осіб у ході рейдів по всій Туреччині в останні тижні, повідомивши Інтерполу, що Куртулуш зумів ухилитися від затримання і втік з країни.

Після ордера Інтерполу на арешт у Тбілісі грузинська поліція затримала Куртулуша. За словами турецьких чиновників, Анкара направила запит на його екстрадицію.

Куртулуш був серед 18 підозрюваних, які постали перед судом у Туреччині за вбивство російського пілота Олега Пєшкова, чий літак збили турецькі військові в листопаді 2015 року через порушення кордону.

Обидва пілота збитого літака Су-24 катапультувалися з парашутом на землю на сирійській стороні кордону. Пєшков був убитий вогнем з землі після катапультування з літака. Алєксандр Позиніч загинув в ході пошукової операції після того, як був збитий Су-24.

Альпарслан Челік, головний підозрюваний, підтримував вбивство пілота літака на відео, заявивши, що пілот скинув бомби на туркменів.

Челік, а також 17 інших підозрюваних, були засуджені в Ізмірі після того, як 31 березня 2016 року в ході обшуків, проведених в їхніх будинках і транспортних засобах були виявлені п'ять автоматичних рушниць, чотири пістолети і дві рації.

Семеро підозрюваних були засуджені до п'яти років тюремного ув'язнення, включаючи Челіка. Крім того, один з них був засуджений до 1,5 року позбавлення волі, а ще двоє - до десяти місяців тюремного ув'язнення. Інші, зокрема Куртулуш, були виправдані.

Вердикт не є остаточним, оскільки вищі суди перебувають в процесі його скасування або підтвердження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.