Депутат Сейму Литви назвав головний антилитовський наратив Москви

Понеділок, 30 липня 2018, 15:46

Один з найпопулярніших міфів, який використовується Росією з самого моменту відновлення незалежності Литви, полягає в тому, що Литва – "фашистська держава".

Про це заявив член партії литовських консерваторів (Союзу Вітчизни–Християнських демократів Литви) Лауринас Кащюнас, передає Delfi.

"Інформаційний, точніше, дезінформаційний вплив щодо нас, можна розглядати в різних площинах. Згідно з моніторингом, основна мета всього цього – наша історія, членство в НАТО, наше соціально-економічне становище. І все це пов'язується з певними наративами. Один з найбільш відомих, який використовується з самого моменту відновлення нашої незалежності, полягає в тому, що Литва – фашистська держава", - заявив Кащюнас.

"Природно, коли ми говоримо, що в нашій історичній пам'яті 8-е травня – це не звільнення від чогось, а початок нової окупації, то російські пропагандисти по суті починають трактувати це так, що ми нібито намагаємось виправдати фашизм. Прирівнювання – це виправдання фашизму", - додав він.

Коли йдеться про дотримання литовських законів щодо використання іноземної мови в публічному просторі, то з'являються заяви, що в Литві – "фашистські наративи", зазначає депутат.

"Я не кажу про фейк-ньюс і, я думаю, що литовські ЗМІ вже досягли певного рівня грамотності, щоб не дозволять таким "новинам" знаходити шлях до нашого суспільства. Якщо говорити про довгострокові наративи, то, звичайно, мета і основа кожного з них направлена на слабкості і сильні сторони нашого суспільства.

Другий наратив: країни Балтії, як невдалі держави. Намагаються створити відчуття, щоб певні люди, які перебувають в Литві на найнижчій соціальній сходинці, протестували не проти рішень уряду, а проти держави та ідеї незалежної Литви в принципі. Приклад цього, коли Владімір Путін кілька разів сказав, що в Литві живе 1,5 млн чоловік. Це абсолютна неправда, але точкове підкреслення такого наративу і для частини російської аудиторії, і для західної", - пояснив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: