У заяві саміту Україна-ЄС буде заклик звільнити українських політв'язнів

П'ятниця, 6 липня 2018, 16:46

За результатами саміту Україна-ЄС 9 липня у Брюсселі сторони планують ухвалити спільну заяву, яка міститиме заклик до РФ звільнити українських політв’язнів.

Про це заявив журналістам у Брюсселі представник України при Євросоюзі Микола Точицький, повідомляє власний кореспондент "Укрінформу".

"Проект спільної заяви – узгоджений. Але на саміті лідери ще продовжать амбітні переговори, адже це двосторонній процес", - сказав посол.

Він наголосив, що порядок денний саміту та очікувані його результати є амбітними й включають усі головні питання політичної асоціації та економічної інтеграції України з ЄС.

Точицький повідомив, що Євросоюз вкотре наголосить на підтримці суверенітету та територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах, заявить про неухильність політики невизнання анексії Криму Росією та закличе Москву звільнити усіх протиправно утримуваних українських політичних в’язнів.

"Ми також очікуємо на визнання європейською стороною прогресу усіх непростих реформ, які проводить Україна. У цьому контексті також буде важливим сигнал від Євросоюзу про продовження підтримки Києва, у тому числі фінансової, інвестиційної, гуманітарної", - зазначив представник України при ЄС.

При цьому, на думку посла, з Угорщиною, яка чинить спроби блокувати процес європейської інтеграції України, напередодні саміту було знайдено компроміс із чутливих питань.

Окремо під час переговорів на зустрічі високого рівня також ітиметься про стратегічну роль України як транзитера газу та неприпустимість побудови газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.