Прем’єр Македонії вибачився перед болгарами за "історичну" образу

П'ятниця, 10 серпня 2018, 14:38

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв перепросив за свій суперечливий коментар щодо Ілінденського повстання 1903 року, який викликав хвилю обурення серед болгарських політиків.

Про це повідомляє Balkan Insight.

"Іноді ми, політики, не досить обережні, іноді ми робимо помилки. Але я запевняю вас, що це лише неуважність, тому що ми щиро бажаємо співпраці та дружби ", - сказав Заєв у своєму вибаченні перед болгарами.

Його коментар про Ілінденсько-Преображенське повстання 1903 року, річницю якого в обох країнах відзначали 2 серпня спричинив обурення серед болгарського політикуму. Так, Заєв заявив, що це повстання було виключно македонським і "якщо болгари хочуть святкувати його, то нехай святкують".

"Якщо Заєв справді так думає, як каже, я б радив йому почитати історію" - заявив міністр оборони Болгарії Красимир Каракачанов, наголосивши, що повстання було результатом спільних зусиль двох країн.

МЗС Болгарії не випускало спеціальної заяви з цього приводу, однак прем’єр країни Бойко Борисов заявив: "Коли прийде час Болгарії висловити свою позицію щодо інтеграції Македонії в ЄС, ми пригадаємо ці слова".

В останні роки у відносинах Македонії і Болгарії спостерігається відлига після майже повного замороження за часів прем’єрства Ніколи Груєвського.

У минулому році лідери обох країн підписали та ратифікували угоду щодо добросусідства та відзначили низку спільних святкувань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: