Болгарія розширила трубопровід до Туреччини, щоб отримати російський газ

П'ятниця, 3 серпня 2018, 17:45

Болгарія відкрила нову ділянку транзитного газопроводу до Туреччини, розширюючи свої потужності і додаючи можливість двосторонніх потоків. Балканська країна пропонує транспортувати російський газ з трубопроводу "Турецький потік" в Європу.

Про це пише Hurriyet Daily News.

Нова 20-кілометрова кільцева ланка на південному сході Болгарії збільшить пропускну здатність Трансбалканського газопроводу до 15,7 млрд куб. м газу на рік з нинішніх 14 млрд куб. м, і буде сприяти підвищенню безпеки поставок газу, повідомили чиновники.

"Зараз ми побудували трубопровід, який дозволить реверсивні потоки, щоб ми могли отримувати газ з Туреччини, Азербайджану і Росії", - сказав прем'єр-міністр Бойко Борисов на офіційній церемонії, в якій також взяв участь міністр енергетики Туреччини Фатіх Данмез.

Нині російський "Газпром" експортує близько 13 млрд куб. м газу через Україну і Болгарію в Туреччину. Однак поставки можуть припинитися в наступному році, коли Москва очікує введення в експлуатацію першої лінії "Турецького потоку".

"Турецький потік" є частиною планів Кремля обійти Україну, яка зараз є основним транзитним маршрутом російського газу в Європу, і зміцнити свої позиції на європейському газовому ринку. Він складається з двох ліній з річною потужністю 15,7 млрд куб. м кожна, які будуть проходити під Чорним морем до Туреччини. Перша лінія, вже завершена, буде використовуватися для місцевого споживання.

Друга лінія планується через Туреччину до Південно-Східної і центральної Європи. Болгарія заявила, що хоче служити точкою входу в Європу, а Росія ще не вирішила, через яку країну цей трубопровід буде постачати газ: Болгарію чи Грецію.

Софія сподівається досягти угоди з Москвою, Анкарою і Брюсселем про те, що частина російського газу з "Турецького потоку" може бути транспортована через Болгарію в Сербію, Угорщину та Австрію, а частина може бути продана на запланованому газовому хабі.

Президент Росії Владімір Путін схвально відгукувався про продовження газопроводу "Турецький потік" на територію Болгарії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: