СОТ відхилила більшість претензій РФ до ЄС щодо Третього енергопакету

П'ятниця, 10 серпня 2018, 19:00

Світова організація торгівлі (СОТ) відхилила більшість претензій Росії щодо несумісності європейської енергетичної політики з правилами багатосторонньої торгівлі.

Про це йдеться у рішенні СОТ.

Група СОТ не знайшла підстави стверджувати про наявність з боку ЄС дискримінації російських постачальників послуг газопровідного транспорту чи російського природного газу у Третьому енергетичному пакеті.

СОТ прийшла до висновку, що європейські правила щодо принципового розділення транспорту і продажу газу (анбандлінг) застосовуються і до газопроводів з Росії.

Разом з тим, панель СОТ визнала неправомірними обмеження поставок газу з Росії по газопроводу Opal, зокрема 50%-ве використання його потужностей.

Група СОТ також погодилася з тим, що Хорватія, Угорщина та Литва дискримінують Росію, вимагаючи забезпечення безпеки постачання енергії для іноземних, але не для внутрішніх.операторів.

Єврокомісія привітала рішення СОТ і заявила, що детально його проаналізує, зокрема, щодо "обмеженої кількості питань, щодо яких сумісність енергетичної політики ЄС з СОТ ще не була визнана".

У 2014 році Росія почала процедуру розгляду у СОТ застосування Євросоюзом Третього енергопакету. Російська сторона стверджувала, що європейська енергетична політика дискримінує газового монополіста РФ "Газпром". В березні 2016 року була зібрана група арбітрів СОТ для розгляду справи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.