Меркель: ніяких змін кордонів на Балканах

Вівторок, 14 серпня 2018, 10:50

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила проти будь-яких змін кордонів на Балканах, після того, як лідери Сербії і Косово запропонували змінити нинішні кордони.

Про це пише Politico.

Коментарі Меркель були явно спрямовані на те, щоб стишити розмови про можливий поділ Косово - перспективу, яка, як багато хто побоюється, викличе насильство на нестабільних Балканах на тлі вимог інших країн про прикордонні зміни.

"Територіальна цілісність держав західних Балкан встановлена і недоторканна", - заявила Меркель на початку прес-конференції в Берліні з прем'єр-міністром Боснії і Герцеговини Денісом Звіздічем.

"Це потрібно повторювати знову і знову, тому що знову і знову робляться спроби поговорити про кордони, а ми не можемо цього робити", - сказала Меркель.

Президент Сербії Александар Вучич минулого місяця висунув ідею розділу Косово, яке проголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Найбільш часто обговорюваний сценарій передбачає визнання Півночі Косово частиною Сербії. Ще одна часто обговорювана можливість полягає в тому, що до Косова може приєднатися в основному албанська етнічна частина Південної Сербії.

Більшість з 1,8 мільйона мешканців Косова є етнічними албанцями, однак на території проживають і інші етнічні групи, зокрема серби.

Минулого тижня президент Косово Хашим Тачі заявив, що він проти етнічного розділу, але виступає за "коригування кордону". Фактично він виступив за приєднання до Косова територій півдня Сербії  з албанським населенням без передачі косовських територій Сербії.

Такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією. Також це ймовірно, спровокує заклики до змін кордонів в інших частинах регіону.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.