Сербія різко розкритикувала плани Албанії відкрити кордон з Косово

П'ятниця, 3 серпня 2018, 09:27

Сербія різко розкритикувала заяву державного міністра Албанії у справах діаспори Панделі Майко про намір відкрити з 1 січня 2019 року кордон з Косово.

Про це повідомляє сербський портал РТС.

Директор сербського Комітету у справах Косово і Метохії Марко Джуріч назвав заяву албанського міністра "ураганом і загрозою". Джуріч заявив, що Косово не може відкрити кордон з Албанією, "тому що у Косово немає кордону з Албанією".

Як відомо, Сербія не визнає незалежності Косово. Джуріч також сказав, що він очікує і вимагає реакції з боку міжнародного співтовариства.

"Албанський міністр незаконно перебував на території Сербії, зробив несерйозну і безвідповідальну заяву, яка не призведе ні до чого, крім погіршення відносин в регіоні", - сказав він.

З критикою албанського міністра виступив і міністр оборони Сербії Александар Вулін.

"Небезпека "Великої Албанії" дестабілізує весь регіон. Заява про відкриття кордону між Албанією та Косово, як незалежною державою, вказує на претензії Албанії на частину сербської території", - сказав він.

У 2015 році Албанія і Косово започаткували практику одностороннього контролю у прикордонних пунктах пропуску, однак були змушені повернутися до подвійного контролю за наполяганням Єврокомісії.

Прем’єр Албанії Еді Рама раніше називав систему контролю на кордоні з Косовом знущанням і обіцяв спростити перетин кордону та скоротити черги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.