Президент Польщі наклав вето на нові правила виборів до Європарламенту

Четвер, 16 серпня 2018, 15:25

Президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на поправку до Виборчого кодексу, що стосується виборів до Європейського парламенту.

Про це повідомляє Onet.pl.

Дуда вважає, що пропоновані зміни будуть сприяти скороченню явки в ході виборів до Європейського парламенту.

Президент Польщі також оголосив, що він підпише поправку, якщо буде підготовлено постанову про "спрощення правил". Дуда оголосив, що поправка буде направлена ​​в Сейм для повторного розгляду.

"Введення нових правил означало б, що велика кількість громадян не матиме представництва в Європарламенті. Зараз, коли виборчий поріг набагато нижчий, у нас дуже низька явка. Немає сенсу вводити правила, які ще більше знизять її", - сказав він.

В кінці липня Сенат Польщі ухвалив поправки до Виборчого кодексу щодо виборів до Європарламенту. Згідно з новими правилами, кожному району має бути призначено певне число - не менше трьох - депутатів, які обираються в Європарламент.

Відповідно до чинного законодавства, партії які на національному рівні в одному загальнонаціональному виборчому окрузі досягли виборчого порогу в 5%, можуть претендувати на місце в Європарламенті.

Дуда вважає, що нові правила піднімуть прохідний бар'єр до 11-12%, що дозволило б двом найбільшим партіям країни виграти представництво і виключити всіх інших.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: