США заарештували трьох українських хакерів із групи FIN7: подробиці операції

Четвер, 2 серпня 2018, 08:19

Міністерство юстиції США повідомило про арешт трьох громадян України за підозрою в причетності до хакерського угруповання FIN7.

Відповідна заява розміщена на сайті відомства.

"Три високопоставлених члени міжнародної кіберзлочинні групи, що працюють у Східній Європі, були заарештовані і в даний час перебувають під вартою. Їм висунуті обвинувачення в окружному суді США в Сіетлі", - йдеться у повідомленні.

За інформацією міністерства, усі троє громадяни України – 44-річний Дмитро Федоров, 33-річний Федір Гладир та 30-річний Андрій Колпаков. Вони вважаються членами хакерської групи, широко відома під назвою FIN7 (також групу називають "Carbanak" або "Navigator").

У Мінюсті США повідомили, що, як мінімум з 2015 року учасники Fin7 розпочали надзвичайно складну кампанію із використанням шкідливого програмного забезпечення, спрямовану на більш ніж 100 компаній США, переважно в ресторанній, ігровій і готельних галузях.

Згідно з висновками обвинувачення, FIN7 зламали тисячі комп'ютерних систем та вкрали мільйони номерів кредитних та дебетових карт клієнтів, які група використовувала або продавала для отримання прибутку.

Тільки в Сполучених Штатах FIN7 успішно зламали комп'ютерні мережі компаній у 47 штатах та окрузі Колумбія, вкрали понад 15 мільйонів даних карток клієнтів із понад 6500 окремих торгових терміналів. Додаткові хакерські втручання відбулися за кордоном, у тому числі у Великій Британії, Австралії та Франції.

Кожен з трьох українців звинувачується в 26 кримінальних злочинах, включаючи змову, дрібне шахрайство, злом комп'ютерних програм, шахрайство з доступом до пристрою та викрадення особистих данихі.

У січні 2018 року, на вимогу посадових осіб США, закордоном арештували Гладиря та Федорова. Гладир був арештований у німецькому Дрездені і зараз його утримують під вартою у Сієтлі до судового розгляду.

"Очевидно, що Гладир працював системним адміністратором FIN7, який, серед іншого, підтримував сервери та канали зв'язку, що використовуються організацією, та керував делегуванням завдань іншим учасникам схеми. Розгляд справи Гладиря заплановано на 22 жовтня", - йдеться у повідомленні.

Федоров, який вважається хакером високого рівня, ймовірно контролював роботу інших хакерів. Він був арештований у польському місті Бельсько-Бяла. Федоров залишатиметься під вартою у Польщі до його екстрадиції до США.

Наприкінці червня в іспанському місті Лепе заарештували Колпакова. Він також вважається одним з керівників групи хакерів. Колпаков перебуває в Іспанії, очікуючи на запит США про видачу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.