Москва обурена, що Чехія видала російського хакера США, а не РФ

Понеділок, 2 квітня 2018, 13:00

Росія обурена видачею Чехією США російського хакера Євгенія Нікуліна, каже, що Прага керувалася не правовими нормами, а союзницькою лояльністю.

Про це йдеться у заяві МЗС РФ.

"Обурені видачею Чехією в США російського громадянина Євгенія Нікуліна, якого затримали за запитом США і тримали під вартою в Празі з жовтня 2016 року", - йдеться у заяві.

"Розчаровані, що чеська сторона, приймаючи це рішення, керувалася не правовими нормами, а прагненням в черговий раз продемонструвати зведену останнім часом у ранг абсолютного пріоритету "союзницьку лояльність", - наголосили у відомстві.

При цьому в МЗС РФ стверджують, що чеська сторона проігнорувала запит Гепрокуратури РФ щодо видачі Нікуліна в Росію.

Як повідомлялося, 30 березня Чехія вирішила видати США російського хакера Євгенія Нікуліна, екстрадиції якого домагалась Росія.

Москва хотіла, щоб його екстрадували до РФ за іншим звинуваченням у інтернет-крадіжці в 2009 році. Російські чиновники раніше заявили, що вони працюють над тим, аби не допустити екстрадиції Нікуліна до США.

Верховний суд Чехії дозволив екстрадицію Нікуліна до США або Росії. Остаточне рішення у цій справі залишилось за міністром юстиції Чехії.

Міністр юстиції заявляв про тиск на нього з боку президента Чехії Мілоша Земана, який лобіював екстрадицію хакера замість США до РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.