Парламент Чехії: введення радянських військ в 1968 році було актом вторгнення і окупації

Четвер, 23 серпня 2018, 08:53

Введення військ країн Варшавського договору в Чехословаччину в серпні 1968 року було актом вторгнення і подальшої окупацією і було порушенням міжнародного права.

Про це йдеться в резолюції, прийнятій парламентом Чехії, повідомляє Aktualne.cz.

"Палата депутатів декларує, що вторгнення військ п'яти держав-членів Варшавського договору в серпні 1968 року в Чехословаччину було актом нападу і подальшої окупації. Воно суперечило нормам міжнародного права", - йдеться в документі.

Ініціатором прийняття резолюції у зв'язку з 50-річчям "Празької весни" став голова фракції Християнсько-демократичний союз - Чехословацька народна партія (KDU-ČSL) Ян Бартошек. Документ підтримали 145 з 156 депутатів, в тому числі три депутата від Комуністичної партії.

Бартошек заявив, що ця резолюція допоможе запобігти, крім іншого, спотворенню історії.

"Необхідність запропонованої резолюції - це чіткий сигнал для громадськості. Чітке послання людям і іншим країнам, в тому числі і Росії, що ми не приймаємо коментарі, які звучать останнім часом", - сказав Бартошек, маючи на увазі заяви проросійських чеських сил про те, що Росію не можна згадувати в контексті чеської окупації, так як це робило керівництво СРСР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.