Литва не подаватиме апеляцію на рішення ЄСПЛ щодо секретної тюрми ЦРУ

Четвер, 23 серпня 2018, 09:16

Литва не буде оскаржувати рішення Європейського суду з прав людини про те, що країна була залучена до підпільної програми ЦРУ з утримування підозрюваних у тероризмі в секретних в’язницях.

Про це заявила представниця литовського уряду Кароліна Бубніте Сірмене, повідомляє Euractiv.

"Ми вирішили, що немає сенсу звертатися до Великої палати, тому що для цього не існує жодних правових критеріїв", - заявила Сірмене.

ЄСПЛ у травні виніс рішення, що Литва розміщувала на своїй території таємну в'язницю з лютого 2005 року по березень 2006 року, в якій утримували палестинця Абу Зубайда. Суд присудив йому 100 тисяч євро відшкодування.

Литовські чиновники заперечували існування в'язниці ЦРУ та повідомили суду, що підозріла будівля на околиці Вільнюса була "центром підтримки розвідки".

Сірмене заявила, що уряд Литви підтримує таку позицію, але дійшов висновку, що у нього немає правових можливостей змінити рішення.

"Литва повністю погоджується виконувати свої міжнародні зобов'язання за Європейською конвенцією з прав людини, але ми можемо мати власну думку про деякі факти", - сказала вона.

Вона додала, що Литва зіткнеться з перешкодами при виконанні рішення та виплати компенсації.

"Це вимагатиме скоординованих зусиль багатьох установ. Треба буде проаналізувати, як це зробити. Наприклад, якщо ця особа перебуває у списку санкцій ООН, ми не можемо прямо переказати гроші або навіть відкласти їх на депозит", - сказала вона.

Рішення ЄСПЛ проти Литви набере чинності наприкінці серпня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: