Данія хоче максимально співпрацювати у питанні оборони ЄС поза НАТО - прем'єр

Середа, 29 серпня 2018, 10:14

Данія готова максимально брати участь у європейському оборонному співробітництві поза межами НАТО.

Про це заявив данський прем'єр-міністр Ларс Локке Расмуссен після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомляє Euractiv.

Расмуссен заявив, що Данія хоче співпрацювати негайно і наскільки це можливо в межах своєї відмови від ЄС. Після того як північна країна відкинула Маастрихтський договір, вона приєдналася до Единбурзької угоди, яка надала їй низку виняткових прав, зокрема право не вводити єдину валюту.

Данія відмовилася від політики ЄС щодо безпеки та оборони, громадянства, поліції і правосуддя, а також спільної валюти євро після референдуму 1992 року.

"Саме тому ми під час цієї зустрічі погодились, що ми на двосторонній основі посилимо нашу співпрацю. Одна з причин полягає в тому, що сьогодні трансатлантичні відносини змінюються; ми обидва зрозуміли це на останньому саміті (НАТО, - ред.). Тому ми повинні взяти на себе більшу відповідальність за нашу власну безпеку", - сказав Расмуссен.

Він заявив, що вважає, що в майбутньому буде розподіл сил між НАТО та Європою, і сказав, що Данія має почати обговорення відмови оборони ЄС.

"Я думаю, це дивно, якщо ми поставимо Данію у позицію, де ми беремо участь у жорстких акціях в НАТО або через різні альянси, а тоді, коли ми повинні вкладати кошти в стабілізацію та відновлення країн, Данія має відступити", - сказав він.

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв висунути нові пропозиції для Європейського союзу з метою підвищення його безпеки, щоб зменшити залежність від американських військових.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.