Латвійський міністр про різницю у зарплатах із Заходом: ситуація швидко поліпшується

П'ятниця, 3 серпня 2018, 16:21

2018 року Латвія перейде межу в 1000 євро для середньої зарплати.

Про це заявив міністр економіки Латвії Арвіл Ашераденс, передає Delfi.

За його словами, вже третій рік зарплата зростає в середньому на 9%. "Це дуже швидкий приріст, який невідомо як витримає економіка. Ця швидкість вища, ніж зростання продуктивності компаній. При тому, що інфляція в цьому році - всього 2-3%", - зазначив міністр.

Наразі заробити за кордоном можна більше, але латвійська ситуація швидко поліпшується, вважає Ашераденс.

"Мінімальна зарплата в таких країнах, як Англія, Німеччина, Скандинавія - в районі 1400 євро. І починаючи з 1000 євро місцеві люди починають порівнювати, чи варто їм їхати. У цьому році сальдо "вихідна мінус вхідна" міграція покращився на 5000 осіб. Воно, як і раніше негативне для Латвії, але вже значно краще. А сусідня Естонія, де середня зарплата більше 1200 євро, вже перший рік говорить про позитивне сальдо — процес еміграції повернувся назад. Естонці повертаються. І нам вже треба будувати будинки для тих, хто приїде сюди за зростанням середньої зарплати", - запевнив міністр.

Тим часом у Литві поставили мету до 2020 року домогтися підвищення середньої зарплати до 1200 євро "на руки". МВФ закликав Литву скоротити темпи підвищення мінімальних зарплат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: