МВФ закликав Литву скоротити темпи підвищення мінімальних зарплат

Вівторок, 22 травня 2018, 15:17

Литві слід відповідально оцінювати можливості збільшення мінімальної місячної заробітної плати і зберегти її помірне співвідношення із середньою заробітною платою.

Про заявив глава місії Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду Борха Грасія за підсумками роботи у Вільнюсі, передає 15min.lt.

"Мінімальна заробітна плата швидко зростала з 2013 по 2016 рік. Якщо поглянути на її відношення до середньої заробітної плати, то до 2013 року вона становила близько 40% і через кілька років зросла до 50%. Ми вважаємо, що збільшення до 50% не приносить відчутної користі, щоб можна було виправдати таке співвідношення мінімальної заробітної плати до середньої заробітної плати", - сказав Грасія.

При цьому МВФ не рекомендує Литві скорочувати мінімальну зарплату, наголосив він.

"Ми не пропонуємо скорочення мінімальної заробітної плати, але рекомендуємо поступово забезпечити таке співвідношення до середньої заробітної плати, яке було в Литві до 2013 року", - пояснив Грасія.

Експерти МВФ також закликали Литву активніше вирішувати проблеми соціальної нерівності та демографічні проблеми (населення скорочується і одночасно старіє). Вони позитивно оцінюють економічну ситуацію в країні і заплановані урядом структурні реформи.

Нині у Литві обговорюється питання про збільшення мінімальної зарплати на 20 євро - до 420 євро. У минулому році вона була збільшена також на 20 євро - до 400 євро.

За даними Департаменту статистики Литви, середня нарахована (брутто) заробітна плата в Литві (без обліку доходів індивідуальних підприємців) у четвертому кварталі 2017 року становила 884,8 євро.

Мета Литви - до 2020 року домогтися підвищення середньої зарплати до 1200 євро "на руки", заявляють в уряді.

Місія МВФ працювала в Литві від 10 травня до 21 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.