Колишнього коміка Шареца номінували у прем’єри Словенії

Середа, 8 серпня 2018, 15:06

П'ять лівоцентристських партій Словенії номінували Мар'яна Шареца, колишнього коміка, на посаду прем'єр-міністра країни, аби він сформував уряд. 

Про це повідомляє Reuters.

Очікується, що призначення дозволить вийти із найбільш глибокого політичного глухого кута, що склався в Словенії після виборів 3 червня.

Антимігрантська Словенська демократична партія (SDS) колишнього прем'єр-міністра Янеза Янші, яка зайняла перше місце на виборах та має 25 місць у парламенті, не змогла знайти коаліційного партнера для формування уряду.

Згідно зі словенським законодавством, депутати можуть висувати кандидатів в прем'єр-міністри, якщо президент не може назвати кандидата, оскільки жодна партія не має більшості в парламенті.

Парламент проголосує щодо кандидатури Шареца 17 серпня. Для обрання йому потрібна підтримка абсолютної більшості - не менше 46 з 90 членів парламенту.

Мар'ян Шарец - колишній актор і комік, він пропрацював мером міста Камнік впродовж двох термінів.

Його партія LMS домовилась про коаліцію меншості з соціал-демократами, Партією поміркованого центру, партією екс-прем'єр-міністра Аленки Братушек SAB і партією пенсіонерів Desus.

Коаліція також розраховує отримати підтримку Лівої партії, яка раніше заявила, що не планує брати участі в уряді. 5 партій разом мають 43 місця в парламенті, а з 9 мандатами лівих вони розраховують забезпечити незначну більшість.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.