Європарламент хоче зберегти регіональне фінансування для Північної Ірландії після Brexit

Вівторок, 11 вересня 2018, 15:46

Європейський парламент підтримав резолюцію із закликом продовжувати після Brexit програми, які мають вирішальне значення для збереження мирної ситуації в Північній Ірландії.

Про це повідомляє сайт ЄП.

"Регіональне фінансування ЄС слід підтримувати на адекватному рівні після 2020 року. Програми ЄС, такі як PEACE, є незамінними для того, щоб продовжувати успішну роботу з побудови миру", - йдеться у резолюції, яка втім не має статусу зобов’язуючої.

"З часів Белфастської угоди 1998 року Північна Ірландія була на шляху до миру, і ми повинні пам'ятати, що на цьому шляху їм допомагав Європейський Союз. Північна Ірландія скористалася різними програмами з питань єдності. На жаль, вони, ймовірно, завершаться після 2020 року. Але існують також програми Interreg та програма PEACE, які можуть і повинні залишатись, незалежно від того, що відбудеться після 2020 року", - сказав доповідач Європарламенту Дерек Воган.

"Кошти ЄС розглядаються як нейтральні (...) і приймаються всіма громадами і використовуються належним способом, оскільки вони не приходять з Великої Британії, вони не надходять від ірландського уряду, вони виходять з Європейського Союзу, - додав він.

Крім того, євродепутати хочуть, щоб ЄС дозволив молоді з Північної Ірландії користуватися програмами Erasmus+ після Brexit, щоб вони могли навчатися за кордоном.

Європейські депутати підтримують намір Єврокомісії запропонувати продовжити програми PEACE та Interreg у проекті довгострокового бюджету ЄС 2021-2027 років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.