США і Німеччина закликають витісняти Москву і Китай із Західних Балкан

Четвер, 13 вересня 2018, 14:09

ЄС та США висловили занепокоєння з приводу впливу Китаю та Росії на Західних Балканах, оскільки країни регіону готуються до вступу в Євросоюзу.

Про це пише Euobserver.

Китай може замінити ЄС як головного гравця в регіоні, заявив міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас.

"Важливо, що ми пропонуємо цим західнобалканським країнам європейську надійну перспективу, оскільки вони в іншому випадку звертаються до інших країн, таких як Китай, які вже готові і не розділяють наших цінностей", - сказав Маас у Бундестазі.

У свою чергу глава Міністерства оборони США Джеймс Меттіс попередив, що Росія може намагатися зіпсувати прогрес вступу балканських країн до ЄС.

"Я стурбований цим (втручанням Москви. - Ред.). Я думаю, що демократіям потрібно дати спокій", - додав він.

"Якщо їхній посол хоче висловити заяву, це одна справа, але коли Росія практикує зло від Естонії до Сполучених Штатів, від України та зараз до Македонії, вона завжди пристосовується до конкретної ситуації, і це завжди за рамками дозволеного", - сказав він.

Водночас занепокоєння Німеччини щодо впливу Китаю пов'язане з потужними інвестиціями Пекіна в інфраструктуру, енергетику, нерухомість, поглинання бізнесу, а не з брудними трюками.

Згідно з рішенням Ради ЄС, переговори про вступ з Македонією і Албанією планується почати в 2019 році. Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року. Брюссель також встановив 2025 рік як орієнтовну дату для приєднання Сербії і Чорногорії. До вступу в ЄС прагне й Косово.

Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.