Посол РФ порівняв Косово з Кримом і виступив за розділення країни

Вівторок, 11 вересня 2018, 09:48

Ситуація з Косово є такою ж самою, як і з анексією українського Криму, тож косовські території повинні перейти Сербії, як і півострів приєднала Росія.

Про це заявив посол Росії в Сербії Александр Чепурін, передає РТС.

"На півночі Косово і Метохії компактно живуть серби в Косовській Митровиці, Зубіному Потоці, Лепосавичу і Звечану, де влада Приштини практично не застосовується", - сказав Чепурін.

За його словами, Косово існує саме по собі, відокремлене від Сербії квазікордоном.

"По-перше, ми не визнаємо державу Косово і суворо дотримуємося резолюції № 1244 (резолюція Ради Безпеки ООН від 10 червня 1999 року, відповідно до якої Косово є частиною Сербії. - Ред.). Тільки Белград і Приштина домовляються про статус і ступінь автономії краю. По-друге, це рішення необхідно приймати без нахабного тиску Заходу на Белград і третє - ми будемо готові допомогти в пошуку компромісу та сталого рішення", - зазначив дипломат.

"Ініціатива і визначення стану речей належить Сербії, а роль Росії є у можливій допомозі на прохання сербської сторони, але важливо нагадати, що все більше країн наразі думають про відкликання визнання Косова", - додав Чепурін.

Дипломат підкреслив, що Росія вітає військовий нейтралітет Сербії, її відмову вступити до НАТО, а також жорстку відмову від антиросійських санкцій. 

Він зазначив, що для багатьох в Сербії вступ до Європейського Союзу, пов'язаний з більш заможним життям, що, за його словами, не є правдою.

Обмін територіями, ідея, яку розглядають як Белград, так і Приштина, дозволив б Сербії зберегти контроль над північними частинами Косова, які в основному населені сербами. У свою чергу, Белград передав би Косову південні муніципалітети, в основному населені етнічними албанцями.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Лідери ЄС давно виступають проти змін кордонів на тій підставі, що вони можуть призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах та ймовірно відродити етнічне насильство воєн 1990-х років. Крім того, Росія отримає аргументи для легалізації анексії Криму, окупованої частини Донбасу чи молдовського Придністров'я.

Зокрема такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією.

Вашингтон заявив, що не буде втручатися в переговори щодо обміну територією між Сербією і Косово.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.