Польща: ми не хочемо, щоб Литва була енергетично залежною від Москви

П'ятниця, 14 вересня 2018, 14:25

Польща хоче, щоб Литва була енергетично незалежною від Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович, пише "Польське радіо".

Чапутович, серед іншого, наголосив, що Польща та Литва виступають спільно проти проекту газопроводу "Північний потік-2".

"Ми будемо спільно координувати політику щодо цього в Європейському Союзі", – зазначив очільник МЗС Польщі. Він додав, що відносини між Польщею та Литвою поліпшуються.

За його словами, Литва є важливим союзником для Польщі, а добрі відносини зберігаються на найвищому рівні. Країни спільно підтримують, зокрема, збільшення присутності військ США на сході Європи.

Польський дипломат також нагадав, що Польщу та Литву об’єднують спільні інфраструктурні проекти: будівництво транспортних сполучень Via Carpatia, Via Baltica та Rail Baltica.

У свою чергу міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс підкреслив, що Польща є стратегічним та дуже важливим сусідом, а польсько-литовські відносини стають все активнішими на різних рівнях. Також він пообіцяв, що Вільнюс не підтримає можливі санкції проти Польщі. Крім того, Лінкявічюс наголосив на важливості для польсько-литовського діалогу меншин та розв’язанні їхніх проблем.

2017 року, згідно зі звітністю "Газпрому", в країни Західної і Центральної Європи транспортували 192,2 млрд кубометрів палива - на 8 відсотків більше, ніж роком раніше. З урахуванням даних щодо поставок в Литву (1,4 млрд кубометрів у 2017 році), Латвію (1,8 млрд кубометрів) і Естонію (0,5 млрд кубометрів), експорт російського газу в Європу досягає майже 200 млрд кубометрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: