Єврокомісар Шефчович став офіційним кандидатом у президенти Єврокомісії

Понеділок, 17 вересня 2018, 13:36

Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович офіційно оголосив у понеділок про те, що буде кандидатом від соціал-демократичної політичної групи під час європейських виборів 2019 року.

Про це повідомляє Euractiv.

Шефчович зробив заяву сьогодні в Європарламенті, вказавши на необхідність зосередитися на подоланні розколів між країнами ЄС у низці питань.

Він також сказав, що вважає найбільш загрозливими помилкові обіцянки популістів по всій Європі.

"Вони експлуатують страхи людей, законне розчарування та гнів, крадуть і використовують почуття патріотизму, вони процвітають на розбіжностях, часто грають з вогнем, прагнуть знищити наше європейське співробітництво, нашу європейську мрію", - сказав євро комісар.

Шефчович є другим європейським політиком, який офіційно оголосив про свою кандидатуру після того, як 5 вересня це зробив керівник групи "Європейської народної партії" Манфред Вебер.

Шефчович є словацьким дипломатом і через дипломатичну службу не належав у своїй країні до жодної політичної партії. Перш ніж переїхати до Брюсселя, він працював у Зімбабве, Канаді та був послом в Ізраїлі. З 2004-2009 року очолював Представництво Словаччини в ЄС.

Тоді прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо запропонував його на посаду комісара Європейського Союзу. У 2010 році він був висунутий на посаду віце-президента Комісії, яку досі займає.

На європейських виборах 2014 року він балотувався від соціал-демократичної групи і отримав місце в Європарламенті, але вирішив відмовитися від нього.

У Єврокомісії він знову отримав посаду віце-президента і став відповідати за Енергетичний союз ЄС. З тих пір він продовжує займатися кількома угодами, у тому числі газовою угодою між Росією та Україною. Він навчався у Москві і вільно володіє російською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.