Єврокомісія готова передати справу судової реформи Польщі до Європейського суду

Середа, 19 вересня 2018, 10:23

Європейська комісія може цього тижня звернутися до вищого суду ЄС з проханням прийняти рішення щодо законності нового судового законодавства, ухваленого в Польщі.

Про це повідомляє Politico, посилаючись на інформацію чиновників ЄК.

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс, швидше за все, попросить своїх колег-комісарів на щотижневому засіданні в середу дозволити Європейському суду в Люксембурзі (ECJ) винести рішення щодо польського закону, який торкається Верховного суду країни.

В Єврокомісії підтвердили, що це питання є в порядку денному сьогоднішнього засідання.

Новий польський закон встановлює нижчий вік виходу на пенсію, що призведе до звільнення багатьох суддів, включаючи голови суду. Критики кажуть, що закон порушує польську конституцію.

Польський уряд стверджує, що зміни необхідні для викорінення суддів, прив'язаних до старої комуністичної системи, і підвищення ефективності судових процесів, і що Брюссель не має права втручатися в правові системи країн-членів.

У липні Єврокомісія почала санкційну процедуру проти Польщі. Європейський суд може застосовувати "фінансові штрафи для відповідної держави-члена на основі тривалості та ступеня тяжкості порушення та розміру держави".

Верховний суд Польщі також звернувся до Європейського суду з проханням прийняти рішення щодо нового закону. Проте в цьому випадку Європейський суд може виносити висновок, а не обов'язкове рішення.

Європейський суд справедливості у Люксембурзі - найвища інстанція Суду Європейського Союзу, рішення якої не можуть бути оскаржені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.