Німеччина стала партнером ініціативи Тримор'я

Середа, 19 вересня 2018, 11:54

За підсумками саміту Ініціативи Тримор’я, який відбувся 17 вересня в Бухаресті, Німеччина отримала статус генерального партнера проекту.

Про це пише News.ro.

"Конкретним результатом є рішення прийняти Німеччину як генерального партнера в ініціативі", - сказав президент Румунії Клаус Йоханніс.

За його словами, Німеччина має економічні інтереси в регіоні.

Лідери країн-учасниць проекту також домовилися створити фонд Тримор'я з капіталом у 5 млрд євро для підтримки регіональних інвестиційних проектів, пише Polskie Radio 24. Деякі інвестиції вже розпочаті, наприклад, дорога Via Carpatia.

На зустрічах був присутній міністр енергетики США Рік Перрі. "Я говорив з ним про важливість досягнення реальної диверсифікації, незалежності Європи, з особливим наголосом на Центральну Європу, від російського газу", - заявив прем'єр Польщі Матеуш Моравецький.

США прагнуть збільшення американського експорту СПГ на зовнішні ринки, з чим прямо пов’язана політика підтримки європейської незалежності.

Наступний саміт Тримор'я відбудеться у 2019 році у Словенії. 

Проект об’єднує 12 країн Центрально-Східної Європи, розташованих в регіоні між Балтійським, Чорним і Адріатичним морями: чотири країни Вишеградської групи, країни Балтії, Австрію, Хорватію, Румунію, Словенію та Болгарію. Першочерговими сферами поглиблення співпраці обрані енергетика, транспорт і телекомунікації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.