У Брюсселі вже вибирають першого посла ЄС у Лондоні – ЗМІ

Середа, 26 вересня 2018, 10:22

У березні наступного року Євросоюз відкриє своє нове посольство в Лондоні після виходу Великої Британії з блоку, і в Брюсселі вже визначаються з кандидатурою посла.

Про це повідомляє Politico з посиланням на інформацію двох дипломатів ЄС.

За даними видання, вже є як мінімум дві кандидатури - генеральний секретар Єврокомісії Мартін Зельмаєр і генеральний секретар Європейської служби зовнішніх дій Хельга Шмід.

Посольство ЄС матиме набагато важливішу роль, ніж нинішнє представництво Єврокомісії в Лондоні, тому що після Brexit Британія стане третім за величиною торговим партнером блоку після США і Китаю.

Британія також матиме більш тісні зв'язки в галузі культури і безпеки з блоком, ніж будь-яка інша країна.

"Зельмаєр хоче цю роботу...і, швидше за все, йому доведеться піти", - сказав один дипломат, маючи на увазі той факт, що, якщо наступний президент Єврокомісії буде німцем, то, Зельмаєр, втратить посаду генсека.

"Він буде на дуже помітній і впливовій посаді, як посадова особа, відповідальна за впровадження Brexit", - сказав дипломат, додавши, що він буде "ще більш помітним, ніж посол ЄС в Вашингтоні".

В Єврокомісії заперечують, що Зельмаєр претендує на посаду посла. "Це брехня і вигадка", - сказала представниця Комісії.

Представник ЄС підтвердив, що нове посольство відкриється в березні 2019 року, незалежно від того, чи почнеться запланований перехідний період після Brexit, або ж це буде хаотичний вихід через провал переговорів.

"Станом на дату виходу з Європейського Союзу Сполучене Королівство стане третьою країною, і тому ЄС повинен бути представлений з 30 березня 2019 року делегацією ЄС в Сполученому Королівстві", - сказав він.

"Призначення глави делегації буде відбуватися за звичайною процедурою найму", - додав він, додавши, що за призначення відповідальна глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.