Чехія заперечила спекуляції щодо "роздачі громадянства" закарпатцям

Середа, 26 вересня 2018, 17:27

Посольство Чехії у Києві заперечило спекуляції ЗМІ про ухвалення чеським урядом поправки, яка дозволяє дітям та онукам колишніх чехословацьких емігрантів отримати чеське громадянство за спрощеною процедурою.

Про це йдеться у заяві диппредставництва.

"Посольство ЧР в Україні наполегливо заперечує спекуляції, які останніми днями з’явилися в українських медіа і до яких долучилися і деякі офіційні представники України про те, що ЧР має намір масово "роздавати громадянство" колишнім громадянам Чехословаччини з сучасної Закарпатської області", - заявили у посольстві.

Як зазначається, спекуляції випливають з помилкової інформації про поправку до закону "Про державне громадянство Чеської Республіки".

"Як у дійсному законі, так і в запропонованому проекті, що знаходиться на обговоренні, у §31 абсолютно чітко зазначено, що набуття державного громадянства спрощеним шляхом  (так званою "декларацією") не може стосуватися теперішніх мешканців Закарпатської області України (колишньої Підкарпатської Русі, яка була частиною міжвоєнної Чехословаччини)", - пояснили у посольстві, навівши відповідну цитату із законопроекту.

Раніше низка українських ЗМІ поширила інформацію про можливу "роздачу чеських паспортів" мешканцям Закарпаття у зв'язку зі змінами в закон про "Громадянство", схваленими урядом Чехії. Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль прокоментував цю інформацію, назвавши її "серіалом номер два" на тлі скандалу з роздачею угорських паспортів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: