Климпуш-Цинцадзе застерегла Захід від повторення сценарію Мюнхенської угоди

Четвер, 27 вересня 2018, 17:25

Європа має пам’ятати урок Мюнхенської угоди, підписаної 80 років тому, і не дозволити повторення подібного сценарію.

Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на щорічному Європейському форумі нових ідей (EFNI) у польському Сопоті, повідомляє Урядовий портал.

Вона наголосила, що політика Росії щодо України – це тільки частина значно більшої стратегії, а саме – руйнування правового порядку ЄС. Москва використовує тактику "розділяй та володарюй" у відносинах з країнами-членами ЄС.

Віце-прем’єр додала, що ЄС мусить визнати "незручну правду", а саме той факт, що на Європейському континенті точиться війна, збройний конфлікт на Сході України не припиняється: "Мовчання та бездіяльність європейських демократій лише робить російські акції сміливішими, більш провокаційними і, на жаль, більш ефективними. Я переконана, що ЄС має відігравати більшу роль у протидії агресії, у справі відновлення миру на континенті. Це не тільки в інтересах України, це в інтересах Європейського Союзу, адже Росія становить загрозу і країнам ЄС та НАТО".

Іванна Климпуш-Цинцадзе також нагадала про наслідки підписання західними демократичними лідерами Мюнхенської угоди 80 років тому, що дозволила гітлерівській Німеччині приєднати частину суверенної демократичної країни Чехословаччини.

"Це важливий історичний урок, який ми повинні пам'ятати, – зазначила віце-прем’єр. – Наш обов’язок – нагадати Європі, що будь-які компроміси щодо цінностей та принципів неминуче матимуть катастрофічні наслідки".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.