Суд над нацгвардійцем в Італії: посол назвав терміни винесення вироку

Понеділок, 3 вересня 2018, 12:06

Італійський суд призначив дати п'яти засідань у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа, обвинуваченого у причетності до загибелі італійського фотографа на Донбасі чотири роки тому.

Про це повідомив посол України в Італії Євген Перелигін в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

За словами дипломата, консул регулярно відвідує Марківа, який перебуває в італійській в'язниці вже понад рік.

"6 липня мало відбутися перше засідання суду і розпочатися розгляд справи. Але в цей же день був поданий позов проти держави Україна, тому суддя вирішив об'єднати розгляд цих справ і не розглядати справу Марківа. Уже призначено дату п'яти засідань, перше з яких пройде 14 вересня, наступне - 28 вересня, ще одне в жовтні і два - в листопаді", - зазначив він.

Перелигін вважає, що суддя може винести рішення вже до завершення 2018 року.

29-річного бійця Нацгвардії України Віталія Марківа звинувачують у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі та російського перекладача Андрія Миронова під час військових дій біля Слов’янська у травні 2014 року.

Як повідомлялося, увечері 24 травня 2014 року у селі Андріївка поблизу Слов'янська внаслідок мінометного обстрілу французький фотожурналіст Вільям Роглон отримав поранення, а італійський фотокореспондент Андреа Рокеллі та його російський напарник Андрій Миронов загинули.

30 червня 2017 року поліція Італії арештувала Марківа за підозрою у причетності до цих смертей.

Марків є чинним заступником командира взводу в батальйоні Нацгвардії України ім. генерала Сергія Кульчицького.

У серпні 2017 року прокуратура Мілана допитала народного депутата України від БПП Андрія Антонищака, який є координатором батальйону ім. генерала Сергія Кульчицького.

У Генпрокуратурі заявляли, що італійська сторона не зверталася до України ані по правову допомогу стосовно допиту Марківа, ані з запитами щодо нього.

У листопаді 2017 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков навів міністру закордонних справ Італії докази непричетності нацгвардійця до загибелі фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі.

У лютому у ГПУ повідомили, що Україна неодноразово зверталася до Італії з пропозицією посприяти в розслідуванні справи Марківа і створити спільну слідчу групу, однак відповіді не отримала.

Марків із подвійним громадянством України й Італії перебуває під вартою у в’язниці в Мілані.

Український військовий відкидає усі обвинувачення і заперечує свою причетність до загибелі Роккеллі й Миронова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.