Скандал у Нідерландах: депортують вірменських дітей, які прожили там майже все життя

Понеділок, 3 вересня 2018, 18:32

Влада Нідерландів прийняла рішення про депортацію двох вірменських дітей, незважаючи на те, що вони прожили в цій країні майже все життя.

Про це повідомляє ВВС.

13-річний Ховік і його 12-річна сестра Лілі приїхали до Нідерландів зі своєю матір'ю в 2008 році. 37-річна Арміна Амбарцюмян подала заяву про надання притулку незабаром після прибуття з Росії. Діти ніколи не жили у Вірменії і ледь володіють мовою.

 
Ховік і Лілі Амбарцумян

У 2017 році Арміну Амбарцюмян депортували, але вона встигла відправити дітей за секретною адресою, перш їх знайшла влада. З тих пір вони живуть з сім'єю, яка подружилася з їх матір'ю.

На підтримку дітей проводили акції їх однокласники з міста Амерсфурт, і справа набула резонансу в Нідерландах.

Акція на підтримку дітей
Акція на підтримку дітей

Протягом декількох місяців суди розглядали справу, а учасники кампанії стверджували, що мати дітей була психічно і фізично нездатна доглядати за ними і в разі депортації їх відправлять в дитячий будинок.

Після серії слухань минулого місяця було прийнято остаточне рішення про те, що Лілі і Ховік не залишаться. Суд зазначив, що Вірменія є безпечною країною, і для дітей немає ризику переслідувань.

Мати дітей в листі газеті Algemeen Dagblad повідомила, що в даний час вони "ховаються" і знаходяться в "безпечному місці".

"Стрес настільки високий, що я боюся, що мої діти зламаються, якщо це станеться", - написала вона.

В суботу дітей показали на ток-шоу на голландському телебаченні і вони сказали, що дійсно були вражені звісткою про свою неминучу депортацію.

"Наше місце тут. Вони кажуть, що ви повертаєтеся до Вірменії, але куди я повертаюся? "- сказала Лілі.

"Якщо ми все ж опинимося там, то вирушимо в якийсь дитячий будинок, розрахований на максимум 20 дітей, але в якому вже їх 30", - додав Ховік.

Депортація повинна відбутися 8 вересня. Уряд Нідерландів наполягає на справедливості своєї політики надання притулку.

Прем'єр-міністр Марк Рютте заявив, що він розуміє емоції, пов'язані з цією справою, але кількість прохачів притулку має суворо контролюватися. "Будь-хто, хто не підпадає під критерії, не може залишатися тут", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.