МЗС Білорусі: у Мінська немає суперечок з Москвою через позицію щодо Криму і Донбасу

Вівторок, 4 вересня 2018, 08:25

У Мінська немає суперечок з Москвою через його нейтральну позицію щодо російсько-українського конфлікту, зокрема з питання статусу Криму.

Про це заявив глава МЗС Білорусі Владімір Макей в інтерв'ю TUT.by.

"Як Росія ставиться до того, що ми зайняли таку нейтральну позицію щодо України і не визнали Крим російським? У нас з Росією немає суперечок з цього питання. Ми вважаємо, що якщо нам було запропоновано зіграти таку роль (переговорного майданчика, - ред.), то ми повинні дотримуватися нейтральної позиції по відношенню до всіх учасників", - сказав міністр.

За його словами, Мінськ бачить своє завдання в тому, щоб створювати умови "для більшого розуміння між Росією і Україною, а не для більшого поділу".

"Тому всі кроки, які робить Білорусь, будуть виходити з необхідності подолання конфронтації, а не на її посилення в нашому регіоні і в стосунках між слов'янськими державами", - додав він.

Макей також зазначив, що мінські угоди відіграли певну роль в нормалізації відносин Білорусі із Заходом.

"Так, певну роль вони зіграли і в контексті нормалізації наших відносин із Заходом, але не треба все зводити лише до мінських угод. У цілому свою роль зіграла конструктивна політика Білорусі, націлена на подолання цих конфронтаційних моментів в міждержавних відносинах. Ми завжди говорили нашим європейським партнерам, що ми не є джерелом якогось зла чи джерелом нестабільності в регіоні, навпаки, ми намагаємося бути донором стабільності", - зазначив він.

При цьому, за словами Макея, Білорусь не бачить ніяких побоювань щодо свого перетворення в васала Росії.

"У нас абсолютно нормальні відносини з нашим східним сусідом. Цілком природно, що Росія розглядає пострадянський простір як простір, з яким існували давні історичні зв'язки, і простір, з яким Росія повинна мати нормальні торгово-економічні, політичні відносини", - сказав Макей.

Він нагадав, що президенти двох країн домовилися про чергову зустріч в розширеному складі 21 вересня, "де будуть обговорюватися питання торгово-економічної, політичної та іншої взаємодії між двома державами".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: