100 танків і білоруські ракети перед Путіним: Сербія готує грандіозний військовий парад

Понеділок, 20 серпня 2018, 17:54

Сербія готує грандіозний військовий парад з нагоди 100-річчя перемоги в Першій світовій війні, який відвідає президент Росії Владімір Путін та інші іноземні високопосадовці.

Про це передає Novosti.rs.

На міжнародний День перемир'я 11 листопада бульваром перед палацом "Сербія" пройде численна військова техніка, зокрема, 100 танків та нова система ППО малої та середньої дальності, яку сербська армія має отримати з Білорусі. Крім того, заплановані показові польоти військових літаків та вертольотів.

"На церемонії, подібну до якої ми давно не бачили, сербська армія покаже всю свою вогневу міць", - зазначив представник військового керівництва Сербії.

Високопоставленим гостям буде презентована сучасна вітчизняна зброя, а також найновіші закордонні закупки.

Варто згадати поширену нещодавно інформацію, що під час гельсінської зустрічі з Трампом Владімір Путін нібито запропонував розділити Косово, повернувши до складу Сербії північ республіки із сербським населенням.

Такий сценарій, в разі реалізації, створює неприємний прецедент для Боснії та Герцеговини. Як відомо, у її складі є Республіка Сербська, лідери якої постійно наголошують на своїх планах добитися возз’єднання із Сербією.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок. Аналітики кажуть, що участь Путіна у параді може посилити переговорні позиції Сербії, яка не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році.

Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Вучич каже, що Путін - друг Сербії, але він поважає її шлях до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.