У ЄС переконують Київ не порушувати Угоду про асоціацію щодо коньяку

Середа, 5 вересня 2018, 16:50

У ЄС помітили спроби українського уряду "продавити" порушення Угоди про асоціацію через збереження терміну "коньяк України" після 2025 року.

Про це йдеться у статті "Конфлікт, настояний на коньяку: навіщо Україні нова проблема у відносинах з ЄС".

Автори статті нагадують, що Україна, ратифікуючи Угоду про асоціацію з ЄС, зобов’язалася припинити використання низки географічних найменувань, які зарезервовані за конкретними країнами ЄС.

Київ домовився про 10-річний перехідний період, протягом якого Україна може продавати на внутрішньому ринку 12 зареєстрованих найменувань алкогольної продукції, зареєстрованих за країнами-членами ЄС, в тому числі коньяк. Цей термін спливає наприкінці 2025 року.

Однак наказ Мінагрополітики "Про затвердження правил виробництва коньяків України" передбачає використання терміну "коньяк" і в 2026, і в 2027 році.

При цьому в уряді розуміли, що діють не дуже чесно, адже погодження наказу Мінагро з іншими відомствами забрало понад 7 місяців.

"Документ не просто "лежав у шафі". До нього була низка претензій від різних відомств, хоча, за нашими даними, про явну суперечність Угоді про асоціацію в цьому процесі майже не згадувалося" - йдеться у статті.

В ЄС помітили спробу порушення Угоди про асоціацію і намагаються переконати уряд не йти на це порушення. Однак там визнали, що до кінця 2025-го не мають юридичних важелів, щоби змусити Україну відмовитися від таких дій.

"Ми перебуваємо в постійному діалозі з урядом з питань географічних позначень і ми в курсі цієї ситуації", – заявили в представництві ЄС в Україні.

"Ми хочемо, щоби уряд припинив згадувати про "український коньяк" поза межами перехідного періоду, але у нас обмежені юридичні можливості вимагати цього припинення вже зараз", - додали у представництві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.