Президент Єврокомісії назвав партію Орбана "проблемою" для ЄНП

П'ятниця, 7 вересня 2018, 10:08

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер вважає, що членство у Європейській народній партії правлячої партії Угорщини "Фідес" на чолі з прем'єром Віктором Орбаном "є проблемою".

Про це пише Euractiv.

"Для мене це проблема. Франс про знає це", - сказав Юнкер, маю на увазі свого соратника в комісії, першого віце-президента Франса Тіммерманса, який довгий час відстоював захист верховенства права в Угорщині, а також у Польщі та Румунії.

На пленарному засіданні в Страсбурзі 11 вересня депутати Європарламенту, як очікується, проголосують за доповідь, що яка може потенційно позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС.

Таку процедуру починали лише раз, проти Польщі в грудні минулого року. Раніше цього року комісія вирішила почати судовий процес після того, як виконавча влада ЄС вирішила, що відповідь Варшави була неадекватною.

Якщо доповідь отримає достатню підтримку, тоді Раді ЄС доведеться почати своє власне розслідування передбачуваного порушення Угорщиною цінностей ЄС.

Уряд Угорщини неодноразово заявляв, що накладе вето на будь-яку спробу позбавити Польщу права голосу. Рішення вимагає одностайності в Раді, і, ймовірно, Варшава відповість тим же, якщо Угорщина виявиться в подібній ситуації.

Те, як проголосують члени ЄНП, буде може показати, чи поділяє коментар Юнкера більшість партії.

Голосування на наступному тижні може дати членам ЄНП привід для роздумів напередодні майбутнього саміту групи в Зальцбурзі в кінці цього місяця і, що більш важливо, напередодні Гельсінської конгресу в листопаді, де вони виберуть свого кандидата на пост президента комісії.

Європейська комісія подала позов проти Угорщини до Європейського суду через недотримання Будапештом європейського законодавства у сфері надання притулку та процедури повернення мігрантів.

Угорський прем’єр Віктор Орбан у своєму листі до президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера заявив, що Угорщина не є країною мігрантів та не хоче нею стати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.