Президент Сербії заявив, що прагне компромісу із Косовом

Неділя, 9 вересня 2018, 16:40

Президент Сербії Александр Вучич заявив у неділю, що він як і раніше прагне досягнути компромісу із владою Косова – це відкриє шлях для обох країн наблизитися до членства у ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Президент Сербії Вучич і глава Косова Хашим Тачі раптово скасували особисту зустріч в Брюсселі у п'ятницю, де вони повинні були вперше обговорити план обміну територіями.

Тисячі сербів, які живуть у Косові, в неділю зібралися в контрольованій сербами північній частині розділеного міста Мітровіца, щоб почути промову Вучича.

"Ми хочемо бути частиною Європейського Союзу, косовські албанці прагнуть безвізового режиму з ЄС, треба зрозуміти, що нам потрібно жити разом, нам потрібно жити поруч один з одним", - сказав Вучич натовпу людей, які розмахували сербськими прапорами.

"Я прийшов сюди, щоб сказати вам, що в майбутньому нам доведеться досягти компромісу з албанцями ... Але нам доведеться багато чим пожертвувати", - сказав Вучич.

У 2013 році Сербія і Косово взяли на себе зобов'язання в рамках організованого Брюсселем діалогу досягнути згоди щодо усіх невирішених питань, що в кінцевому результаті включатиме взаємне визнання.

Обмін територіями, ідея, яку розглядають як Белград, так і Приштина, дозволив б Сербії зберегти контроль над північними частинами Косова, які в основному населені сербами. У свою чергу, Белград передав би Косову південні муніципалітети, в основному населені етнічними албанцями.

"У нас поки немає проекту рішення, ми навіть не перебуваємо близько до цього, але вперше ми знаємо, що нам потрібно говорити і домовлятися щодо наших відносинах", - сказав Вучич.

Раніше у неділю Вучич скасував візит в сербське село Банє у Косові, після того, як близько 200 ветеранів війни в Косові заблокували дорогу до населеного пункту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: