Сейм Литви узаконив медикаменти з коноплями

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 09:44

Сейм Литви ухвалив поправки до закону, які узаконили медикаменти з вмістом конопель.

Про це повідомляє портал Delfi.

За ці поправки проголосували 90 парламентарів, три члени Сейму утрималися.

Поправки до Закону про контроль фармацевтики, а також наркотичних і психотропних речовин дозволять використовувати в медицині такі лікарські препарати, якщо їх безпека і дієвість доведені медичними дослідженнями, а препарат зареєстрований в країні. Новий порядок набуде чинності з травня 2019 року.

Автор ідеї узаконення медичнихконопель, консерватор Міколас Маяускас зазначив, що контроль таких препаратів буде строго регламентований і психотропні речовини не будуть доступні для розваги.

"Це історичне рішення, перший крок, який забезпечить, що хоча б ті ліки, які зареєстровані в ЄС, будуть доступні хворим в Литві", - сказав Маяускас.

Відповідно до закону, до ліків з вмістом наркотичних і психотропних речовин застосовуватимуться виключно суворі правила застосування, обліку та відпуску пацієнтам.

Зараз в Литві медичні коноплі не відділяються від рекреаційних і знаходяться під забороною згідно Закон про фармацевтику. У ньому зазначено, що з медичними цілями можна використовувати тільки речовини з другого списку наркотичних і психотропних речовин, а коноплі  в забороненому першому списку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.