Лідери ЄС обговорять Brexit: Брюссель чекає від Лондона нових пропозицій

Середа, 17 жовтня 2018, 07:44

Лідери країн Європейського союзу 17 жовтня проведуть саміт у Брюсселі, головним питанням якого буде вихід Великої Британії з блоку.

Про це повідомляє сайт Європейської ради.

У Брюсселі цю зустріч називають "моментом істини" в переговорах щодо виходу Британії, але, очевидно, що сторони поки не досягли остаточних домовленостей..

"У жовтні ми очікуємо максимального прогресу та результатів в переговорах Brexit. Тоді ми вирішимо, чи існують умови для скликання надзвичайного саміту у листопаді, щоб завершити і формалізувати угоду", - заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

Прем’єр Британії Тереза Мей звернеться до національних лідерів ЄС на саміті, після чого 27 очільників держав проведуть вечерю і обговорять позицію щодо подальших переговорів.

Туск дав зрозуміти, що якщо Мей та головний переговірник ЄС Мішель Барньє не заявлять про конкретний прогрес в розробці проекту угоди, то він не скликатиме саміт у листопаді для підписання документу. Тоді це питання відкладуть до чергового саміту у грудні.

Туск попросив Мей у вівторок оголосити нові ідеї, щоб вийти з глухого кута у переговорах. "Завтра я збираюся спитати прем'єр-міністра Мей, чи має вона конкретні пропозиції щодо того, як вийти з глухого кутаю Тільки такі пропозиції можуть визначити, чи можливий прорив", - сказав він.

Основні розбіжності між Лондоном та Брюсселем полягають у тому, як залишити ірландський кордон відкритим після Brexit.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.