Польща похвалилася умовами купівлі газу у США на тлі контракту з РФ

Середа, 17 жовтня 2018, 14:09

Президент польської нафтогазової компанії PGNiG Пьотр Возняк після підписання з США 20-річного контракту на постачання скрапленого газу зі США заявив, що умови нового договору не йдуть в порівняння з контрактами зі "східним партнером".

Про це пише Business Insider Polska.

У середу, 17 жовтня, польська державна нафтогазова компанія PGNiG підписала два довготермінових контракти з американськими фірмами Venture Global Calcasieu Pass та Venture Global Plaquemines LNG на постачання скрапленого газу. За умовами контракту, кожна з компаній протягом 20 років постачатиме в Польщу по 1 млн тонн скрапленого газу щорічно.

Варшава зможе як використовувати, так і перепродавати американський газ. СПГ будуть постачати з двох терміналів Venture Global в Луїзіані, перший з них буде готовий до 2022 року, другий - до 2023 року.

"Умови не можна порівнювати з точки зору цін і термінів з тими, що ми маємо зі східним партнером. Я тільки можу сказати, що це буде приблизно на 20% дешевше, ніж постачання зі Сходу", - розповів Возняк. Він зазначив, що інший можливий постачальник газу для Польщі - Норвегія. За словами Возняка, найближчим часом Варшава може оголосити про укладання ще одного контракту на поставку СПГ.

Як зазначив Возняк, 2022 року контракт з "Газпромом", "на щастя", закінчиться, про що він "не шкодує".

Минулого року до Польщі прийшли 13 суден зі скрапленим газом, зокрема з США і Катару. Обсяг поставленого в країну СПГ в першому півріччі поточного року виріс на 50%. Його частка в загальному обсязі імпорту склала 18%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.