Пара з Латвії відкрила ресторан в Криму, ставши героями російської пропаганди

фото
Четвер, 18 жовтня 2018, 13:37

Родина з Латвії відкрила ресторан на окупованому Росією Кримському півострові, незважаючи на режим санкцій Євросоюзу.

Про це пише латвійський портал LA.lv.

Сім'я з Риги в жовтні відкрила Севастополі ресторан національної латиської кухні "JūRa" ("море" латиською мовою) і швидко стала об'єктом російської пропаганди.

На відкриття ресторану в Криму приїхали глава дирекції з комунікацій та зв'язків з громадськістю кремлівського ресурсу МІА "Росія сьогодні" Петро Лідов-Петровський і шеф-редактор Sputnik Латвія Валентин Роженцов. Також були присутні представники призначеного Москвою "уряду" Севастополя.

Власниця ресторану з представнками кремлівських ЗМІ
Власниця ресторану Вікторія Сисолятіна з представниками кремлівських ЗМІ

Власницею ресторану є уродженка Лієпаї Вікторія Сисолятіна. За першим шлюбом вона громадянка Росії з постійним дозволом на проживання в Латвії. У репортажі Sputnik відзначається, що Сисолятіна вирішила переїхати до РФ, тому що там вона може претендувати на материнський капітал, який витратити можна тільки на російській території.

Її нинішній чоловік є громадянином Латвії та, за словами Сисолятіної, "він може приїхати тільки на три місяці кожні півроку". Очевидно, що до Криму він приїжджає з території Росії в порушення українського законодавства.

Портал LA.lv зазначає, що на відкритті ресторану використовувалися національні прапори Латвії. Відповідно до закону про державний прапор Латвії забороняється його використання в "неналежних місцях і умовах".

 
Прапори Латвії на столиках під час відкриття ресторану

У МЗС Латвії заявили, що репортаж Sputnik оцінюється як частина російської пропагандистської кампанії.

Представник міністерства нагадала, що відповідно до санкцій ЄС, введена заборона на імпорт товарів кримського походження, надання фінансування або фінансової допомоги для імпорту, купівля або оренда нерухомості в Криму або Севастополі, експорт певних товарів і технологій, а також надання послуг, пов'язаних з туристичною діяльністю в Криму.

За порушення санкцій в Латвії передбачена кримінальна відповідальність. У МЗС також відзначили, що рівень відповідальності певних осіб буде оцінюватися правоохоронними органами.

"Латвія не визнає незаконну анексію Криму і вважає, що Крим є невід'ємною частиною України, тому використання державного прапора в публічному заході для подання Латвії в цьому контексті суперечить зовнішній політиці Латвії щодо статусу Криму як невід'ємної частини України", - заявили в МЗС Латвії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.