Сербія: створення армії Косова загрожує миру в регіоні

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 10:39

Міністр оборони Сербії Александар Вулін заявив, що створення косовської армії поставить під загрозу мир і безпеку в Косові і регіоні.

Про це повідомляє сербський телеканал РТС.

"В Косові не може бути інших збройних сил, окрім КФОР, доти, поки діє резолюція Ради Безпеки ООН 1244", - сказав Вулін.

Він заявив, що міжнародне співтовариство має забезпечити дотримання резолюції ООН і не допустити створення збройних формувань у Косові.

"Міжнародне співтовариство за резолюцією 1244 взяло на себе відповідальність за ситуацію в Косово і Метохії, а також за безпеку, життя всіх, хто живе в південній сербській провінції. Тепер прийшов час, щоб побачити, чи міжнародне співтовариство здатне виконувати свій власний мандат та власні рішення", - сказав Вулін.

Парламент Косова у четвер ухвалив три законопроекти, які заклали основу для перетворення Сил безпеки Косова - сил екстреної допомоги, підготовлених для реагування на катастрофи, - на регулярну армію.

Цей крок спрямований на те, щоб уникнути необхідності конституційних змін у створенні збройних сил, для чого необхідно дві третини голосів депутатів, половина з яких є етнічними сербами. Сербські депутати раніше заблокували таку ініціативу.

У НАТО раніше чітко давали зрозуміти, що віддають перевагу перетворенню Сил безпеки на регулярну армію тільки через конституційні зміни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: