Розрив Трампом ядерної угоди з РФ обернеться ескалацією з Китаєм - ЗМІ

Вівторок, 23 жовтня 2018, 14:59

Припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) між США і Росією може дати Пентагону нові можливості для протистояння ракетним розробкам Китаю, але експерти попереджають: нова гонка озброєнь може суттєво посилити напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Про це пише Reuters.

Американські посадові особи протягом багатьох років попереджали, що Сполучені Штати опиняються у програшному становищі завдяки розвитку Китаєм все більш витончених наземних ракетних потужностей, яких Пентагон не міг досягти через угоду з Росією.

Президент США Дональд Трамп 20 жовтня заявив про намір вийти з договору через його недотримання з боку РФ.

Дан Блюменталь, колишній офіцер Пентагону, сказав, що розірвання договору може прокласти шлях для Сполучених Штатів для встановлення ракет у таких місцях, як Гуам та Японія.

Це може стримати Китай від ударів по американським кораблям і базам в регіоні, вважає він. Це також могло б змусити Пекін стати на дорогу гонки озброєнь, змушуючи Китай більше витрачати на протиракетну оборону.

"Це принципово змінить картину", - сказав Блюменталь.

Джон Болтон, радник з питань національної безпеки Білого дому, зазначив, що останні китайські заяви свідчать проте, що Пекін хоче, щоб Вашингтон залишився в договорі, бо він зв'язує Сполученим Штатам руки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.