РФ прагне перетворити Азовське море на внутрішнє озеро - проект резолюції Європарламенту

Четвер, 25 жовтня 2018, 14:30

Депутати Європейського парламенту підготували проект резолюції, згідно з яким у разі загострення ситуації в Азовському морі, санкції проти Росії будуть посилені.

Про це йдеться у документі, розміщеному на офіційному сайті Європарламенту.

У проекті резолюції є пункт про створення посади спеціального представника Європейського союзу щодо Криму і Донбасу, який працюватиме і навколо ситуації в Азовському морі.

ЄП "висловлює жаль з приводу незаконної видобутку нафти та газу Російською Федерацією на території України; підкреслює можливу небезпеку використання Росією існуючих нафтогазових родовищ у Азовському морі після досягнення своєї мети перетворення його на внутрішнє озеро в межах Російської Федерації".

Також у ЄП зазначають, що Кримський міст збудований незаконно. Європарламент висловлює стурбованість у зв'язку з участю європейських компаній у будівництві мосту і закликає Єврокомісію оцінити і перевірити застосування діючих обмежувальних заходів з боку ЄС.

Також в Європарламенті привітали введення санкцій відносно шести компаній, причетних до будівництва. В резолюції закликали Раду ЄС вимагати від РФ негайно припинити інтенсивні і дискримінаційні інспекції суден, а також розглянути відповідні контрзаходи.

У четвер у Європарламенті планують ухвалити резолюцію про порушення Росією міжнародного права в Азовському морі.

Як відомо, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні та українські судна, які прямують з або до українських портів.

У Державній прикордонній службі України кажуть, що українська сторона є заручником ситуації з 2004 року, а саме через Угоду про співробітництво між Києвом та Москвою в Азовському морі і Керченській протоці, яка визначає Азовське море як море внутрішнього користування двох держав.

Таким чином, як російські, так і українські прикордонники мають право оглядати ті судна, які, на їхню думку, викликають підозри.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.