Університет Сороса каже, що його витісняють з Угорщини, готує переїзд до Відня

Четвер, 25 жовтня 2018, 17:34

Центральноєвропейський університет (CEU) у Будапешті, заснований мільярдером Джорджем Соросом, заявив, що його витісняє з країни націоналістичний уряд Віктора Орбана, тож якщо до 1 грудня виш не отримає гарантій академічної свободи, то переїде до Відня.

Про це пише Reuters.

У заяві університету йдеться про те, що Орбан тримає його понад рік у нелегальному становищі, не даючи згоди на акредитацію.

"Ми не можемо юридично працювати в Угорщині як вільна, акредитована в США установа. Ми вимушені виїхати з країни, яка вже 26 років була нашим домом", - заявив на прес-конференції президент і ректор ЄУП Майкл Ігнатьєв.

Як відомо, минулого року університет став центром широкої кампанії проти Сороса, яку проводить уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана, хоча заклад стверджував, що мільярдер більше не відіграє ролі в його діяльності. Орбан регулярно звинувачує Сороса в плані знищення європейської цивілізації, наповнивши континент іммігрантами.

Нагадаємо, минулого року в Угорщині ухвалили закон про вищу освіту з поправками, які дозволяють закрити Центральноєвропейський університет (CEU), заснований в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом. Закон передбачає посилення правил для університетів з країн, що не входять в ЄС, змушуючи їх до закриття, якщо вони не мають двосторонньої угоди з країною походження.

Новий закон викликав хвилю критики серед університетів по всьому світу, США та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: