Макрон застеріг Вишеградську четвірку: ЄС – не супермаркет

П'ятниця, 26 жовтня 2018, 13:27

Президент Франції Еммануель Макрон застеріг держави-члени зі Східної Європи від недотримання принципів Євросоюзу, виділивши Угорщину та Польщу, чиї націоналістичні уряди особливо конфліктують із Брюсселем.

У інтерв'ю, опублікованому в ЗМІ чотирьох країн Вишеградської групи, Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини, французький лідер наполягав на тому, що "Європа - це не супермаркет", повідомляє Euractiv.

Макрон мав на увазі, що східні держави не можуть просто вибрати і взяти з основних цінностей блоку те, що їм найбільше подобається.

"У нас є колективна потреба в узгодженості та солідарності: ми не можемо отримувати переваги від європейського бюджету, не демонструючи при цьому солідарності у питаннях міграції", - сказав Макрон.

Він також попередив, що будь-які кроки держав-членів щодо скорочення своїх платежів у загальний бюджет можуть поставити під загрозу єдність ЄС, включаючи його єдиний ринок.

"Ми не можемо намагатися зменшити наш внесок у європейський бюджет без розуміння того, що приносить єдиний ринок. Якщо ми хочемо вбити Європу, ми повинні продовжувати поводитись саме так", - відзначив французький президент.

"Європа - це не вулиця з одностороннім рухом: це взаємне зобов'язання", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.