Белград засудив заборону на святкування ювілею об’єднання з Сербією у Чорногорії

Понеділок, 29 жовтня 2018, 14:44

Сербські урядовці і політики обурені рішенням Подгориці про заборону урочистостей з нагоди сторіччя об’єднання Сербії і Чорногорії.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що не розуміє рішення, яке забороняє жителям Чорногорії "думати інакше і мати інше бачення минулого".

Рішення Подгориці засудив також міністр оборони Сербії Александар Вулін. За його ссловами, "чорногорські політики говорять про Сербію і сербів, які складають третину населення Чорногорії, в огидних термінах".

Проросійська Сербська народна партія, яка входить до керівної коаліції, випустила заяву, в якій закликає викликати для консультацій посла з Чорногорії доки сербам не дозволять "вільно висловлювати свої національні почуття".

"Ми вважаємо, що Сербія має повести себе рішуче і висловити різкий демарш уряду Чорногорії з вимогою припинити практику заборони для сербів відзначити цей видатний ювілей" - заявили в партії.

У листопаді 1918 року зібрання у Подгориці вирішило приєднати Королівство Чорногорії до Королівства Сербії. Цей союз існував тривалий час, в тому числі у форматі Югославії, однак у 2006 році Чорногорія проголосила незалежність. Уряд Чорногорії наполягає, що рішення зібрання у Подгориці від 1918 року призвело до зникнення Чорногорії як держави. Офіційна Подгориця засудила запропоновані святкування столітнього ювілею об’єднання, назвавши їх нехтуванням пам’яті тих, хто загинув під час югославської диктатури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.