У Вуковарі провалився проект спільної школи для сербів і хорватів, донори вимагають гроші

Середа, 24 жовтня 2018, 10:54

У місті Вуковар збудували надсучасну школу, в якій разом мали вчитися хорватські і сербські діти, але її так і не відкрили, а донори вимагають повернути гроші.

Про це повідомляє Euractiv.

Вуковар є одним із символів страждання під час війни 1991-1995 років. Дунайська міжкультурна школа у цьому місті повинна була стати першою в Хорватії, де сотні дітей хорватських, сербських та інших національностей мали відвідувати заняття разом. Але проект не отримав підтримки місцевих хорватських та сербських лідерів.

У 2014 року тодішній прем'єр-міністр Хорватії Зоран Міланович підписав угоду про фінансову допомогу для проекту з Норвегією та меншими донорами (Ісландія та Ліхтенштейн), яка передбачала виділення 1,3 мільйона євро на проект.

 
Дунайська міжкультурна школа

Школа повинна була відкритись минулого року в Борово Насельє, неподалік Вуковара, у східній частині Хорватії. Двоповерхова будівля має розумні дошки, комп'ютери, ліфти для інвалідів, сучасне дидактичне обладнання.

Міністерство освіти Хорватії видало дозвіл на навчання, склало спеціальну навчальну програму та провело тренінги десятків вчителів для спеціальної програми. Школа мала діючого директора рік і вісім місяців, але так і не відкрилася навіть цього року, оскільки місцеві сербські та хорватські партії бойкотують ідею міжкультурної школи.

Тим часом Норвегія втратила терпіння і вимагає повернути гроші, посилаючись на порушення угоди. Кінцевим терміном завершення проекту був кінець квітня 2017 року. Але оскільки проект не був завершений своєчасно, а на нього вже витратили 390 тисяч євро, Норвегія вирішила вийти з нього.

Посольство Норвегії в Загребі зазначило, що мета проекту полягала в тому, щоб домогтися відродження багатонаціональної спільноти після війни та досягти більш високого рівня розуміння, поваги та співпраці між меншинами та групами більшості.

"Міжкультурна школа у Вуковарі могла бути сучасною школою, де використовуються найновіші методи та технології. Вона могла б бути прикладом того, як школи можуть сприяти інтеграції та діалогу в регіонах, які мали конфлікт", - зазначили в посольстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: