Варшава: США приймуть конкретні рішення щодо "Форту Трамп" у березні 2019-го

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 13:32
Вашингтон готує пропозиції Варшаві з приводу розміщення постійної американської військової бази на території Польщі, конкретних рішень у цій справі можна буде очікувати у березні 2019 року.

Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак після зустрічі у Брюсселі з міністром оборони США Джеймсом Меттісом, пише РАР.

"Тоді Пентагон буде зобов’язаний надати Конгресу рекомендації у цій справі", - сказав Блащак.

"Міністр оборони США Джеймс Меттіс сказав мені, що Пентагон дуже інтенсивно працює над пропозицією польської сторони щодо постійної американської бази в Польщі", - зазначив міністр.

За його словами, чергова зустріч щодо цієї угоди відбудеться на зламі жовтня-листопада у Вашингтоні. Міністр повідомив, що робоча група експертів Пентагону і Міністерства національної оборони Польщі розпочала роботу над деталями пропозиції.

Польський президент Анджей Дуда пояснював, що у питанні створення американської бази в Польщі потрібно розрізняти два аспекти: прийняття офіційного рішення і фактичне створення бази. Президент каже, що створення інфраструктури для бази триватиме понад рік, а неофіційно Білий дім схвалив створення бази.

Під час нещодавньої спільної прес-конференції з Дудою у Вашингтоні президент США Дональд Трамп схвалив рішення Варшави про виділення $1,5-2 млрд на будівництво інфраструктури під американську військову базу на території країни. Дуда зауважив, що її можна було б назвати "Форт Трамп".

Нині на території Польщі дислокуються близько 3,5 тис. американських військовослужбовців, які перебувають там на ротаційній основі.

Зокрема, у рамках зміцненої передової присутності НАТО (Enhanced Forward Presence - EFP) поблизу міста Ожиш (північний схід Польщі) розміщуються кількасот американських військовослужбовців у складі бойової батальйонної групи.

У кількох гарнізонах (Жагань, Свентошув, Сквежин і Болеславець) на заході Польщі у межах ініціативи зміцнення Європейського регіону (European Reassurance Initiative - ERI) дислокуються підрозділи бойової групи бронетанкової бригади США. Вони мають у своєму розпорядженні 400 гусеничних машин, 900 одиниць колісної техніки, зокрема 87 танків Abrams і 18 самохідних 155-міліметрових гаубиць Paladin.

Додатково у Польщі розміщений також повітряний компонент зі складу бригади бойової авіації, а в населеному пункті Редзікув на півночі країни будується американська база - елемент системи ПРО США Aegis Ashore.

У березні 2018 року Варшава домовилася про придбання у США протиракетних комплексів Patriot. Сума угоди склала майже $5 млрд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.