Польща зробила крок до створення "Форту Трамп"

Четвер, 27 вересня 2018, 15:22

Польсько-американська робоча група обговорює деталі потенційного розміщення в Польщі постійної бази військ США.

Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, пише Interia.pl.

За його словами, робочу групу створили в рамках угоди між Міноборони Польщі і Пентагону, і перша зустріч її представників відбулася близько двох тижнів тому.

"Це робоча група, яка обговорює деталі. Ми відкриті один до одного. Дискусія триває", - зазначив міністр.

Блащак каже про наявність великої кількості місць в Польщі, де могла б розміщуватися військова база США. Глава Міноборони Польщі відмовився розкривати деталі, зазначивши при цьому, що Польща має достатньо коштів, щоб забезпечити розміщення на своїй території американської бази.

28 вересня у Варшаві розпочнеться триденне засідання Військового комітету НАТО. За словами Блащака, воно буде присвячене реалізації положень липневого саміту Північноатлантичного альянсу, а також аналізу ситуації в Європі. Він також анонсував свій наступний візит до США на зламі жовтня-листопада. 

В Росії раніше заявили, що плани зі створення військової бази США в Польщі становлять загрозу для неї.

Президент Польщі Анджей Дуда попросив США про розміщення постійної американської військової бази, запропонувавши назвати її "Форт Трамп". Дуда пояснив, що американська база буде оплотом проти загрози з боку Росії. Трамп оцінив створення постійної американської бази в Польщі приблизно в 2 мільярди доларів.

Нагадаємо, Польща закупить американські системи протиповітряної оборони Patriot. Нині у Польщі у рамках зміцненої передової присутності НАТО у Польщі на ротаційній основі дислокується американська бойова батальйонна група, а відповідно до ініціативи зміцнення регіону (European Reassurance Initiative) - бойова група бронетанкової бригади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.