У Румунії референдум щодо одностатевих шлюбів провалився через низьку явку

Понеділок, 8 жовтня 2018, 07:57

Референдум у Румунії щодо зміни Конституції, яка може ускладнити легалізацію одностатевих шлюбів, позначився рекордно низькою явкою, через що буде оголошений недійсним.

Про це повідомляє видання Romania Insider.

За даними Центрального виборчого бюро Румунії, у референдумі проголосували лише 20,4% громадян, або ж 3,7 млн з 18,3 млн виборців. Найвищу явку зафіксували в повіті Сучава на північному сході країни – 30,6%, а найнижчу у повіті Коваша у центрі країни – 8,5%. У Бухаресті на дільниці прийшли 15,7% виборців.

Референдум розпочався о 7 ранку суботи і закінчився о 21.00 в неділю. Для того, щоб референдум був визнаний дійсний у ньому мали взяти участь більше 30% виборців або 5,5 млн людей.

Варто зазначити, що такий результат став несподіванкою, оскільки ще напередодні опитування показували, що понад 90% румунів підтримують запропоновану зміну Конституції.

Плебісцит ініціював консервативний рух Коаліція за сім'ю, голосування підтримує і впливова Румунська православна церква. 

Запропонована зміна мала визначити у Конституції шлюб як "об'єднанням між чоловіком і жінкою" замість гендерно нейтрального поняття "подружжя", яке використовується зараз.

Румунське законодавство сьогодні забороняє одностатеві шлюби чи одностатеві цивільні партнерства. Запропонована зміна до Конституції унеможливила б будь-які спроби легалізації одностатевих шлюбів в рамках законодавства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.