Суддя: рішення ЄСПЛ щодо Седлецької – лише друге подібне в історії суду

Вівторок, 20 листопада 2018, 09:34

Рішення Європейського суду з прав людини щодо головного редактора програми "Схеми: корупція в деталях" Наталії Седлецької і застосування "правила 39" щодо статті 10 Конвенції стало лише другим подібним випадком в історії суду.

Про це розповіла суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська в інтерв'ю "Європейської правді".

ЄСПЛ застосовує "правило 39", коли вважає, що без певних дій вирішення справи суттєво ускладниться або стане в принципі неможливим. В Україні правило 39 переважно застосовується з іншої причини – через ненадання термінової медичної допомоги в місцях позбавлення волі.

"Досить довго Суд справді вважав, що "невиправна шкода", яка дає підстави для застосування 39-го правила – це тільки статті 2 і 3 Конвенції, тобто право на життя і заборона катування. Були ще виняткові випадки, коли йшлося про доступ людини до адвоката або про спір між батьками щодо місця перебування дитини", - пояснила Юдківська.

"Але справа Седлецької – це зовсім інша історія. В історії ЄСПЛ це – друга справа, коли Суд застосував 39-те правило щодо статті 10 Конвенції, яка гарантує свободу висловлення поглядів. Тут не йдеться про загрозу життю – але Суд вирішив, що порушення принципу свободи слова також може завдати невиправної шкоди", - додала суддя.

Перший випадок, коли Суд застосував 39-те правило у скарзі про порушення статті 10, був минулого року - це була справа проти Грузії за скаргою опозиційного телеканалу "Руставі-2".

Нагадаємо, у жовтні ЄСПЛ заборонив Генпрокуратурі доступ до даних з телефону журналістки Наталії Седлецької на необмежений термін, який діятиме "до окремого розпорядження Суду".

Таке рішення винесли в ЄСПЛ невдовзі після того, як захист журналістки подав до суду повний текст скарги та звернення про продовження обмежувальних заходів. Перші тимчасові обмежувальні заходи у скарзі журналістки були винесені судом 18 вересня та діяли один місяць.

Детальніше читайте в інтерв’ю: "Суддя ЄСПЛ: Уявіть, що 7 мільйонів українців підуть до Страсбурга через земельний мораторій"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.