ЄСПЛ подовжив рішення про захист Седлецької від дій ГПУ на невизначений термін

документ
Четвер, 18 жовтня 2018, 18:13

Європейський суд з прав людини відповідно до "Правила 39" свого Регламенту продовжив дію невідкладних тимчасових забезпечувальних заходів у справі журналістки "Радіо Свобода", головного редактора програми "Схеми: корупція в деталях" Наталії Седлецької. 

Про це йдеться в офіційному листі з ЄСПЛ, що надійшов зі Страсбурга на адресу "Радіо Свобода" 17 жовтня.

Також суд присудив уряду України "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних, наведених у рішенні Апеляційного суду Києва від 18 вересня 2018 року".

Заборона на доступ до даних з телефону журналістки має необмежений термін і діятиме "до окремого розпорядження Суду", йдеться у документі.

"Тобто, вона може діяти аж до вирішення всієї справи по суті. Саму скрагу нам пообіцяли розглянути в пріорітетному порядку", - розповіла Седлецька у своєму Facebook, назвавши поточне рішення "перемогою".

 

Таке рішення винесли в ЄСПЛ невдовзі після того, як захист журналістки подав до суду повний текст скарги та звернення про продовження обмежувальних заходів. Перші тимчасові обмежувальні заходи у скарзі журналістки були винесені судом 18 вересня та діяли один місяць. Новим рішенням Страсбурзький суд не встановив жодного часового обмеження.

У зверненні Наталка Седлецька просила суд зупинити збір Генеральною прокуратурою України обмеженого переліку інформації з її телефону протягом 17 місяців. Дозвіл на збір цієї інформації слідству видав Апеляційний суд Києва 18 вересня 2018 року. Того ж дня Європейський суд з прав людини вказав уряду України, що він має забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних з телефону журналістки.

25 вересня у Генпрокуратурі повідомили, що на вимогу Європейського суду зупинили процедуру отримання інформації з мобільного Седлецької, але на запитання, чи оператор уже передав запитувані дані, відповіді не надали.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.